Hoe kun je anoniem downloaden?
Hoe kun je anoniem downloaden en je identiteit beschermen?

Veel mensen die via “torrents” downloaden lopen mogelijk het risico dat ze door een uitgeverij en/ of producent een boette opgelegd krijgen. Op moment van schrijven wordt de gebruiker (oonsument) in Nederland nog niet aangepakt, maar in Duitsland worden er fikse boetes opgelegd. Om dit te voorkomen kun je jouw internet gebruik anonimiseren, zodat het niet de moeite waard is om voor een simpele download, jouw identiteit te achterhalen.
Dus hoe anoniem downloaden en je online identiteit beschermen?

De simpelste weg om dit te doen is door gebruik te maken van een VPN service. VPN, staat voor “Virtual Private Network” en zorgt ervoor dat jouw internet provider niet ziet wat je aan het doen bent, én zodat de gemiddelde website niet jouw echte IP adres ziet.
Een VPN en hoe anoniem downloaden

Vanaf jouw computer, of vanaf je router wanneer je een VPN router neemt. Wordt een tunnel tot stand gebracht met een encryptie naar de gekozen server in het VPN netwerk. Voor een website die je bezoekt, of voor gebruikers van torrents waar je van download, lijkt het dat jij vanaf deze VPN server contact met hun zoekt. Vanaf de VPN server naar jouw computer is dus een versleutelde tunnel waardoor je provider niet kan zien wat je doet, overigens wél dat je iets doet, maar niet wat. Zo beschermt een VPN dus als basis je identiteit online.

Is en VPN veilig om anoniem te downloaden of je identiteit te beschermen?

Als je een VPN provider zoekt, dan zijn er een aantal dingen interessant om te weten..
1.) Log policy, oftewel je wil een “No Log Policy”.

Het is vrij simpel, als er logs worden bijgehouden wat een gebruiker doet, kunnen deze worden opgeeist door instanties en komen ze nog achter jouw identiteit. Het bijhouden van logs is in mijn ogen de belangrijkste reden om een VPN provider niet te kiezen.

2.) Moet je een account aanmaken met je volledige gegevens?

Waarom zouden ze voor een simpele VPN waar ze geen logs bijhouden je volledige gegevens nodig hebben, dat is absoluut niet nodig.

3.) Welke betaalmogelijkheden zijn er?

Wanneer ze bitcoin accepteren, geen gegevens nodig hebben om een account aan te maken & een no log policy bijhouden kom je een eind in de goede richting.

4.) Waar is het bedrijf gevestigd? 

Wanneer een bedrijf in bijvoorbeeld panama gevestigd is, dan gaat dat ook via de Panamese wet en regelgeving en die is enigszins soepeler als de EU wetgeving.

Daarnaast las ik dat bij CyberGhost VPN eens alle servers waren opgeeist, maar ze konden er helaas niets mee, omdat er geen logs bij werden gehouden. Dit zou dus een goede optie zijn om je online identiteit te beschermen en een goed antwoord op de vraag “Hoe anoniem te downloaden?”.